Vistas de página en total

jueves, 3 de marzo de 2016

VISITA DE 1º DE PRIMARIA A LA CASA RULL DE SISPONY, LA MASSANA

El pasado viernes 26 de febrero los alumnos de 1º de primaria realizaron junto con su tutora Maite y con su profesora de Formació Andorrana Judith, la visita a la Casa Rull de Sispony, en La Massana, que les trasladaba a la Andorra del s. XIX y principios del s. XX.
Los alumnos se acercaron al modo de vivir de una familia de campesinos con tierras, en una época en la que el conreo de la tierra y la explotación ganadera eran la base económica de la sociedad rural andorrana. La Casa Rull fue una de las casas más importantes de la parroquia de la Massana. Sus antiguos habitantes, la familia Perich, representan un claro ejemplo de estirpe de campesinos con tierras (en catalán denominados pagesos grassos), del Pirineo. Bajo su techo vivieron herederos y herederas, segundogénitos y segundogénitas, mozos y criadas, cuyas vidas dan testimonio de las diversas épocas de bonanza y escasez que pasó la familia a lo largo de la historia.


El passat divendres 26 de febrer els alumnes de 1r de primària van realitzar juntament amb la seva tutora Maite i amb la seva professora de formació andorrana Judith , la visita a la Casa Rull de Sispony , a la Massana , que els traslladava a l'Andorra del s. XIX i principis del s. XX. 
Els alumnes es van acostar a la manera de viure d'una família de pagesos amb terres , en una època en què el conreu de la terra i l'explotació ramadera eren la base econòmica de la societat rural andorrana. La Casa Rull va ser una de les cases més importants de la parròquia de la Massana. Els seus antics habitants , la família Perich , representen un clar exemple d'estirp de pagesos amb terres ( en català denominats pagesos grassos ) , del Pirineu. Sota el seu sostre van viure hereus i pubilles, cabalers i cabaleres , mossos i criades , les vides donen testimoni de les diverses èpoques de bonança i escassetat que va passar la família al llarg de la història.





No hay comentarios:

Publicar un comentario